Od ove godine mijenja se porezna tarifa kojom se oporezuju plaće

Bez autora
Jan 15 2024

Minimalna mjesečna plaća za 2024. godinu iznosi 840 eura bruto, što je povećanje za 20 posto u odnosu na bruto minimalnu plaću za 2023., koja je iznosila 700 eura.

Rast minimalne plaće veći je od stope rasta prosječnih plaća u 2023. godini, pa će u nekim radnim sredinama rezultirati povećanjem broja radnika kojima je poslodavac dužan na plaću određenu kolektivnim ugovorom, ugovorom o radu ili pravilnikom o radu isplatiti dodatak do propisane visine minimalne plaće, piše Lider.

Mijenja se porezna tarifa kojom se oporezuju plaće. Nižom poreznom stopom oporezivat će se mjesečna porezna osnovica do 4200 eura, a razlika preko toga iznosa oporezivat će se višom poreznom stopom određenom za grad ili općinu prebivališta poreznog obveznika. Porezne stope odredili su gradovi i općine, uz uvažavanje propisanih limita.

Za općine i gradove koji nisu donijeli odluku o stopama godišnjih dohodaka za građane na svom području primjenjivat će se stopa od 20% kao niža i stopa od 30% kao viša stopa poreza na dohodak. Porezna će uprava na svojim mrežnim stranicama objaviti nižu i višu stopu za svih 556 gradova i općina u Hrvatskoj. Od 2024. godine ne plaća se prirez porezu na dohodak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik